Sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is het moeilijkste of het gemakkelijkste verplichte gesprek dat je in je leven gaat voeren om aan die nieuwe baan te komen.

Het wordt moeilijk als je je niet hebt voorbereid, als je niet weet wat je wilt en geen benul hebt van de selectieprocedure. Eigenlijk ben je dan kansloos.

Het tegenovergestelde is ook waar. Het sollicitatiegesprek is zo eenvoudig als je je:

 • goed voorbereid,
 • je exact weet wat je wilt,
 • je exact weet wat je kunt,
 • je ook nog eens weet wie je bent
 • en je weet dit alles helder te communiceren.

Als je al die zaken goed met elkaar hebt verbonden, dan kan een sollicitatiegesprek een makkie voor jou zijn. Je hebt de juiste voorbereidingen dan wel moeten doen - uiteraard.

Het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek - gefeliciteerd! Hoe overtuig je de werkgever ervan dat jij de beste kandidaat bent voor de functie? Het geheim van een succesvol sollicitatiegesprek zit hem in een goede voorbereiding. Heb je een strategie? Heb je een aanvalsplan en voer je de onderdelen van dat plan goed genoeg uit? Hoe hoog is jouw productiviteit? Heb je dat meetbaar gemaakt?

Het klinkt schools. Voor veel zaken in het leven is het een kwestie van doen en opvolgen. Consistentie. Begin op tijd met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek - minstens een aantal dagen van tevoren. Zo kun je je voorbereiding aan de hand van een checklist doen.

Hier een paar super informatieve blogs over het sollicitatiegesprek:

https://www.sollicitatieacademie.nl/hoe-word-ik-uitgenodigd-voor-een-sollicitatiegesprek/

https://www.sollicitatieacademie.nl/sollicitatiegesprekken-voeren/

https://www.sollicitatieacademie.nl/hoe-voorkom-je-een-saai-sollicitatiegesprek/

Checklist voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek

 1. Ken de vacature en doe de beste vacature-analyse die er bestaat (weblink: https://www.sollicitatieacademie.nl/?s=vacature+analyse)

Doe een uiterst zorgvuldige vacature-analyse, zoals in mijn blog staat beschreven. Als je dat goed opvolgt dan weet je alles van de functie, wat je kunt verwachten en vooral welke vragen je moet stellen.

 

 1. Ken de werkgever waar je op sollicitatiegesprek gaat

De werkgever leer je kennen door naast de vragen uit de vacature-analyse nog te kijken naar media-uitingen, welke personen ken je via je social media netwerk? Hoe zit de structuur van de organisatie in elkaar, hoe lopen de geldstromen, wat is het verdienmodel en hoe hebben ze dat ingericht. Wat zijn volgens jou strategische posities in de organisatie en is jouw functieprofiel daar één van?

 

Laat niets aan het toeval over in jouw sollicitatiegesprek. Niets. Als je iets niet (zeker) weet, noteer de vraag en kijk of je het antwoord al kunt opzoeken. Standaard vragen, zoals

- wat doet de werkgever precies?

- hoe groot is de organisatie?

kun je beter niet stellen. Al die informatie is vaak gewoon op internet te vinden. Als het belangrijk voor de functie is, kun je dat hooguit nog even afstemmen, in de vorm van: Klopt het dat? Of, "op internet las ik dat, dat leek mij veel of niet kloppen, hoe ziet u dat?".

 

 1. Ken je gesprekspartner(s) die je gaat ontmoeten tijdens je sollicitatiegesprek

Zorg dat je weet met wie je het gesprek hebt en welke functie je gesprekspartners hebben. Kijk op LinkedIn en Google. Onthoud de namen en gezichten goed. Doe een complete analyse van hun persoonlijk profiel van wat ze op internet prijsgeven. Hoe consistent zijn zij daar zelf? Als je dit doet, dan is het gemakkelijker om je bij binnenkomst te concentreren op hoe je jezelf voorstelt en verloopt een sollicitatiegesprek al vanaf het begin soepel.

 

 1. Welke vragen je moet stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek

Daarover zijn vele blogs geschreven. Hier een aantal links die je een goede dorsnee geven van alle vragen die je kunt stellen voor jouw eerste sollicittaiegesprek. Kies er vijf uit die het beste bij jou en jouw situatie passen en je maakt een weldoordachte indruk.

- http://www.intermediair.nl/carriere/cv-en-sollicitatie/sollicitatiegesprek/de-8-beste-vragen-die-jij-kunt-stellen-tijdens-een-sollicitatiegesprek?utm_referrer=https://www.google.nl/

- https://www.wetalent.nl/5-vragen-sollicitatiegesprek/

- http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/gesprekstechnieken/vragen-beantwoorden

 

Vergeet aan het eind niet de vragen te stellen over de voortgang van de sollicitatieprocedure. Meestal komt de werkgever hier zelf wel mee. Zo niet, VRAGEN!

 

 1. Presenteer jezelf in 1 minuut tijdens het sollicitatiegesprek

Dit is de sollicitatiepitch. Iets dat steeds normaler wordt in sollicitatiegesprekken. In elk sollicitatiegesprek moet je vlot kunnen vertellen wie je bent en waar je voor staat, waar jij in geloofd, wat je levensdoel is. dat zijn grote vragen, maar geven wel aan wat jouw voornaamste drijfveer is om aan de slag te gaan. De werkgever weet dan dat ze jou niet extra hoeven te motiveren. Zelfstandigheid is voor de meeste organisaties een must. Een pitch moet dat uitstralen.

 

 1. Maak een informatiemap en neem die mee naar het sollicitatiegesprek

Dit is met name belangrijk voor mensen die dingen creëren, erg belangrijk. Ben jij iemand die mooie dingen maakt? Tekeningen, machines en voorwerpen bijvoorbeeld. Maak er een portfolio van en neem alles mee waar je trots op bent. Er zitten allemaal mooie verhalen aan vast die het vertellen meer dan waard zijn.

 

Voor mensen die in de dienstverlening werken is het vaak handig om een presentatie te maken. Liefst een powerpoint. Het sollicitatiegesprek verloopt dan gestructureerder, de aandacht wordt verplaatst van jou naar de presentatie en je kunt mooie plaatjes ter inspiratie gebruiken. Eén van mijn deelnemers aan mijn sollicitatietraining had hiermee binnen een maand een nieuwe baan.

 

 1. Bereid je voor op het vervoer als je naar een sollicitatiegesprek gaat en vooral ver moet reizen.

Controleer nog even heel goed op welke locatie je moet zijn en zoek uit hoe je daar komt: openbaar vervoer, fiets of auto? Kun je er gemakkelijk parkeren? betaald? Of als je een parkeer-app gebruikt: telefoon opgeladen? Houd altijd rekening met extra reistijd. Vertrek dus ruim op tijd zodat je door een kleine vertraging niet te laat aankomt. Zorg dat je altijd een kwartier van te voren aanwezig bent voor elk sollicitatiegesprek. Het maakt dat je even rustig kunt "landen".

 

 1. Zoek de juiste kleding uit en doe dat de dag voor jouw sollicitatiegesprek al

Leg de avond van tevoren de kleding klaar die je tijdens het sollicitatiegesprek wilt dragen. Pas alles en zorg dat je kleding van top tot teen in orde is. Doe dit niet pas vlak voordat je de deur uit moet, want dat kan onnodige stress opleveren.

 

 1. Zorg voor voldoende nachtrust voor elk sollicitatiegesprek

Ga minimaal 3 avonden voor je sollicitatiegesprek op tijd naar bed, zodat je uitgerust bent. Sport verder regelmatig, blijf bewegen, zodat je fit bent, energiek. Je komt dan alerter over en hebt goed toegang tot jouw creativiteit, zodat je behendig kunt communiceren. Te zenuwachtig om te slapen? Ga dan ruim 3 uur voor bedtijd flink bewegen om je energie kwijt te raken. Conditietraining werkt het beste, vooral als je het meerdere avonden doet (cardio, hardlopen, een fikse wandeling en fietsen zijn goede voorbeelden).

 

Nu weet je wat je vooral wel moet doen voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Daarnaast is het ook goed om te weten wat je níet moet doen.  Lees dat vooral hier: https://www.sollicitatieacademie.nl/16-redenen-waarom-werkeloos/

 

Bij alles wat je doet, maak slim gebruik social media, vooral LinkedIn is erg handig. Ook kun je mensen uit je netwerk trakteren op een lunch als je zeker weet dat je van deze mensen hele belangrijke informatie over de functie, de organisatie of bepaalde personen kunt ontvangen. Of, ga praten met mensen in een gelijksoortige functie. Ze kunnen jou beter dan wie ook vertellen wat er echt toe doet in een dergelijke functie. Dat is wat je wilt om een zo goed mogelijk sollicitatiegesprek te kunnen voeren.

Succes met jouw sollicitatiegesprek!

De Sollicitatie Academie transformeert hoger opgeleide werkzoekers in strategische baanveroveraars

Met het meest complete online sollicitatie- en outplacement programma van Nederland.

Strategische partners