Sollicitatiebrief

Het begrip sollicitatiebrief kun je in vele gedaanten tegenkomen. Niet als woord, maar als betekenis in de context van de zin. Hier een paar voorbeelden:

  • Open sollicitatiebrief
  • Top 10 tips sollicitatiebrief
  • Openingszinnen sollicitatiebrief
  • Opbouw sollicitatiebrief
  • Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief
  • Sollicitatiebrief schrijven
  • Sollicitatiebrief en afsluitende zinnen

Ik ga ze hier op mijn eigenzinnige wijze één voor één met jou bespreken.

Open sollicitatiebrief

Een "open sollicitatie" is een sollicitatie naar een baan die niet wordt geadverteerd. Met andere woorden: je hebt geen vacature gezien, maar wilt toch een gokje wagen. Bijvoorbeeld, omdat je wéét dat jij het bedrijf wat te bieden hebt. Of omdat je gewoon heel graag bij die organisatie wilt werken.

Via deze link kun je heel veel aanvullende informatie vinden:
http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/open-sollicitatie

Top 10 tips sollicitatiebrief

Er zijn vele partijen, spelers op de markt, die sollicitatietrainingen geven. Ze hebben allemaal hun tips. Een Google search actie levert vele resultaten op:

Sollicitatietips is vluchtige kennis waar je als sollicitant het verschil niet mee gaat maken. Het is hoogstens vermaak. Verandering van baan vraagt om toeweiding, een strategische aanpak en moed om je werkelijke talenten uit te kunnen leven. Voor de meeste mensen is baanveranderen een opportunistische vacaturezoektocht, die -vroeg of laat- wel weer een nieuwe baan opleverd.

Noodzaak is de moeder van alle veranderingen. Onzekerheid en pijnvermijding winnen het van het najagen van een beter leven, passend bij de eigenschappen en talenten van een werkend mens. Helaas. Sollicitatietips zijn daarom vluchtige vermakers voor de opportunistische vacaturezoeker. Of..?

Openingszinnen sollicitatiebrief

Dit is een veelbesproken onderwerp. Wat je hier het beste kunt doen is wederom een Google search uitvoeren. Belangrijk om mee te nemen in de openingszin van jouw sollicitatiebrief, zijn de oorsprong van de bron en om welke functie het gaat. Dus;

In de Volkskrant van 29 mei jl. zag ik de vacature van "openingszinnen bedenker voor een sollicitatiebrief", waardoor ik meteen enthousiast werd. Een glimlach ontspande mijn gezicht en ik wist meteen dat dit mijn nieuwe baan zou kunnen zijn.

Een tikkeltje overdreven, maar het onderscheidt je van de rest. Het zet de ander aan het denken. Dat is wat je wilt. Gebruik dergelijke openingszinnen en denkbeelden als je de kans krijgt. Weet waar je op schrijft. Weet welke wereld erachter schuil gaat en je kunt de prachtigste openingszinnen voor jouw sollicitatiebrief bedenken.

 Opbouw sollicitatiebrief

De opbouw van een sollicitatiebrief is op te delen in 3 basisdelen.

  1. een inleiding (met openingszin)
  2. een middenstuk met motivatie, visie en verwijzingen
  3. Afsluiting (met afsluitende zin)

Elke sollicitatiebrief zou dit in zich moeten hebben. Uitzonderingen daargelaten.

De sollicitatiedokter heeft 2 e-books geschreven, waarvan er één gaat over het schrijven van brieven. Perry Kroes is de schrijver van dat boek. Als je ons totaalpakket koopt, krijg je dat boek er gratis bij (of die andere).

Een sollicitatiebrief of motivatiebrief is slechts een klein onderdeel van het gehele zoekproces naar die nieuwe baan. Doe je het werk aan de voorkant half of denk je er met een paar trucs wel te komen, dan heb je het fout. Misschien ga je dan inderdaad wel dat eerste sollicitatiegesprek voeren, maar of je dan verder komt en jouw droombaan tegemoet treedt, is vaak wishfull thinking. Als er al zoiets bestaat als een droombaan. De baan maak je tenslotte zelf. Zoals je ook zelf betekenis geeft aan je eigen leven. een ander kan dat niet voor jou doen.

Hopelijk heb ik je nu niet in verwarring gebracht. Het is overigens niet erg als dat wel is gebeurd. Is goed voor je brein. Het doet je nadenken. Een mooi resultaat voor een WIKI over een onderwerp als sollicitatiebrief. De enige echt goede sollicitatieaanpak met het hoogste succes is de strategische aanpak. Een goede sollicitatiebrief is daar het gevolg van.

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

Dat brengt mij bij het volgende onderwerp. Een goede sollicitatiebrief. Die schrijf je niet zomaar even. Dat vraagt aandacht. Focus. Toeweiding. En je dient je tijdens het schrijven van jouw sollicitatiebrief al voor te stellen dat je het sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Dan ben je goed bezig. De inspiratie moet ervan af spatten - op een ingetogen manier. Subtiel.

Sollicitatiebrief schrijven

Een veel voorkomende zoekterm: sollicitatiebrief schrijven. En daarom staat deze term hier ook. De waarde zit voornamelijk in de andere onderwerpen. Alhoewel... ik heb nog een kleine verrassing. Het is een tactiek die perfect past in de strategie. Ik, die gevonden willen worden, zodat jij waarde kunt ontvangen, waardoor je mij niet vergeet. Het is marketing. Zoals ik het hier doe, kun jij het ook doen. Het gaat nooit om mij, maar altijd om jou. Omdat ik van mijn vak hou. Dit is mijn passie. Het draagt bij aan een betere wereld.

Als jij zo snel mogelijk in jouw nieuwe baan kunt starten, dan is dat niet alleen maar heel fijn voor jezelf, maar ook voor jegezin, familie en vrienden. Je dierbaren gunnen het jou, maar kunnen je niet voldoende helpen, wel steunen. Ik kan jou echt helpen.

Laat mij jou verrassen, zodat jij verder kunt met de woorden die ik je hier schrijf. Kennis is informatie. Dat is overal te krijgen. Het gaat erom wat jij doet met jouw kennis. Daarmee maak je het verschil. Zorg dat  je dat laat doorklinken in jouw sollicitatiebrief en de werkgevers willen jou allemaal spreken.

Sollicitatiebrief en afsluitende zinnen

Okay, afsluiters voor de sollicitatiebrief. Ga er pas mee aan de slag als je de inleiding en het middenstuk  (jouw motivatie, visie en verwijzingen) hebt geschreven. Vanuit die hoedanigheid schrijf je de meest oprechte afsluitende zin voor een sollicitatiebrief die je je kunt bedenken. Start nooit eerder. dat is geknutsel. De afsluitende zin kan hierdoor een kunststukje zijn, de slagroom op de taart, de oprechte afsluiter van het geheel. Maak je eigen kunststukje.

Voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief

De volgende afsluitende zinnen heb ik gejat van de Nationale Vacaturebank: http://www.nationalevacaturebank.nl/informatie/kandidaten/sollicitatiebrief-motivatiebrief/sollicitatiebrief-afsluitende-zinnen?utm_referrer=https://www.google.nl/

Ze zijn wel aardig en geven enigszins richting. Zorg dat je er zelf één produceert, zoals hierboven beschreven.

"Tot slot kan ik je nog meedelen dat ik bekend sta als een enthousiaste collega die bijdraagt aan een positieve sfeer - een eigenschap die ik je graag laat zien tijdens een nadere kennismaking"

 "Kortom: ik voldoe niet alleen aan de functie-eisen voor deze vacature, ik breng daarnaast extra kennis en kwaliteiten mee die aansluiten bij de doelstellingen van uw afdeling als ik de positie goed inschat. Ik vertel je er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek."

 "Ik bespreek graag persoonlijk met je hoe ik de ambities van jouw organisatie kan helpen realiseren."

 "Ik kijk ernaar uit om mijn kwaliteiten als data analist te bewijzen aan de hand van praktijkopdrachten tijdens een assessment."

En: Zo kun je je brief beter niet afsluiten:

Ik hoop dat deze brief... (te onzeker)

Hoogachtend (te formeel)

In afwachting van jouw reactie verblijf ik (ouderwets)

Ik wacht met spanning op jouw reactie (te onzeker)

Je ziet dat mijn cv volledig voldoet aan de functie-eisen. Ik vertrouw erop dat je mij uitnodigt voor een nadere kennismaking (te arrogant)

Het is essentieel dat je vooraf een perfecte vacature analyse doet. Zie daarvoor dit blog:

http://www.sollicitatieacademie.nl/voorkom-ergernis-en-win-tijd-met-deze-vacature-analyse/

De Sollicitatie Academie transformeert hoger opgeleide werkzoekers in strategische baanveroveraars

Met het meest complete online sollicitatie- en outplacement programma van Nederland.

Strategische partners

[widget id="extrawatchagentwidget-3"]