Lees Boeken!

..en dan niet zomaar boeken, maar boeken die te maken hebben met jouw specialisme, boeken die jou voeden met kennis waar je behoefte aan hebt, omdat dat zich nu eenmaal aandient.

Het lezen van boeken tijdens de zoektocht naar een nieuwe passende baan is niet alleen goed voor het verrijken van kennis en je algemene ontwikkeling, het brengt je ideeën. Tenminste, als het een goed boek is. Je wordt er creatief van. En dat is precies wat je nodig hebt om een sollicitatieproces net even anders te doen dan een ander. Een voorsprong opbouwen, zonder jezelf te verliezen. Schrijf je ideeën ook meteen op, dan onthoud je ze beter en belangrijker nog, je kunt ze terug lezen.

Een voorwaarde voor het maken van goede keuzes: hoe beter je weet wat je wilt, hoe gemakkelijker het is om de juiste boeken te lezen die je het gewenste voordeel brengen.

Welke boeken moet je lezen tijdens jouw sollicitatieproces?
3 categorieën zijn van belang:
1. boeken over jouw vakgebied
2. boeken over solliciteren
3. boeken over persoonlijke ontwikkeling

1.
Er is geen discussie mogelijk over de boeken die je moet lezen over jouw vakgebied. Die dien je allemaal te lezen. Ook al zijn het er heel veel. Zorg dan dat je een methode ontwikkelt, zodat je op z’n minst de belangrijkste inzichten meekrijgt.
2.
Als je van plan bent om een boek, of boeken over solliciteren te kopen, kijk dan goed voor welk publiek het boek is geschreven. De recensies geven daarnaast genoeg informatie om een boek over solliciteren op toegevoegde waarde te beoordelen.
3.
Boeken over persoonlijke ontwikkeling zijn er in vele soorten en maten. Van zelfhulpboeken tot managementboeken met allerlei theorieën en -modellen om vooral succesvoller te kunnen zijn. Voordat je jezelf in deze oceaan aan boeken stort, is het van belang voor jezelf eens na te gaan waar je voor jezelf een leemte ervaart met betrekking tot kennis en ervaring. Een praktische manier om daar achter te komen is om jezelf de volgende vraag te stellen: “Als er een winkel bestond waar ik vaardigheden of eigenschappen kon kopen, welke zou ik dan als eerste kopen?”

Het antwoord dat als eerste bij je opkomt is zeer waarschijnlijk het onderwerp waar je boek over moet gaan. Hierdoor hou je je zoektocht beperkt en kun je het boek met de meest praktisch toepasbare oplossing  -voor jou- aanschaffen. Breng het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk,  mits dat kan. Hoe sneller je dat doet, des te sneller leer je en word je ‘onbewust bekwaam’.

Persoonlijke ontwikkeling, eigenlijk het bewuster keuzes kunnen maken en het gevoel hebben jouw leven onder controle te hebben, zijn overigens basisvoorwaarden voor een voldaan en gelukkiger leven.

Kies jouw strategie
Van belang in je zoekproces is dat je vanuit een jouw dienende sollicitatiestrategie werkt. Je hebt voor elk proces in je zoektocht naar een nieuwe passende baan een strategie nodig. Dat geld ook voor de keus en het lezen van boeken. Weet waarom je een boek leest en hoe het je dichter bij jouw doel kan brengen.

Mensen die wat meer moeite hebben met het stellen van doelen en het vooraf bepalen van een strategie, raad ik aan daar eerst een boek over te lezen. Voor wie snel wil en kan, volg ons online trainingsprogramma, of vraag een 1-op-1 coaching aan.

Erik Hofstra
Op de verdubbeling van jouw kansen op die nieuwe passende baan!

2 Comments

 • Saskia Damen

  Reply Reply 10 August 2016

  En heb je nog suggesties voor (2) en (3)?

  Wellicht een aanvulling: (4) boeken over assessments / psychologische toetsen / case-vragen

  • Erik Hofstra

   Reply Reply 10 August 2016

   Dag Saskia!
   Dank voor jouw reactie ..en ja, ik heb wel tips voor de items 2 en 3. Hier komen ze:
   Item 2
   – Een onweerstaanbaar cv van Huub van Zwieten
   – Het merk ik | Mark van de Grift & Huub van Zwieten
   – Solliciteren Is Werken, gids voor de actieve sollicitant | G. Lettinga
   – * Solliciteren via LinkedIn (dan wel de actuele en herziene editie) | Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg
   * Deze is in combinatie met het e-boek van Jan Vermeiren & Bert Verdonck | Hoe LinkedIn nu echt te gebruiken,
   hier gratis te downloaden: http://www.how-to-really-use-linkedin.com/nl (naam en e-mail achterlaten en klaar)

   Item 3
   Nu geef ik de titels van mijn persoonlijke bijbels weg.. 🙂
   – Ons feilbare denken | Daniel Kahneman
   – Triggers | Marshall Goldsmith
   – Tot hier en nu verder | Marshall Goldsmith
   – De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (ja toch ook die) | Stephen R. Covey

   Als je je die eigen maakt, weet te integreren in je leven, dan ben je een wijs en rijk mens…

   Goede tip over de assessments. Hier ga ik zeker nog een apart blog over schrijven. Maar hier alvast wat tips (omdat ik toch bezig ben): Voor de voorbereiding van een assessment is het aller belangrijkste: oefenen!

   Bel jouw contactpersoon en vraag diegene wat je kunt verwachten, waar gaan ze jou op testen? Je hebt het recht dat te weten, dus vraag ernaar.
   En oefen dan zoveel mogelijk. Jack J.R. van Minden heeft hier veel over gepubliceerd. Aan de slag met assessment van Sinke kan ook een goed oefenboek zijn. Ik ken het persoonlijk niet. Internet is hier een goede informatieve bron voor. Maar oefen, oefen, oefen.

   Voor zover.
   Groet!
   Erik

Leave A Response

* Denotes Required Field