Cursussen op je cv vermelden – hoe doe je dat nu effectief?

cv hoe cursus op cv

Wanneer je gaat solliciteren, stel je veelal een curriculum vitae (cv) op. Hierin staat wie jij bent, wat jouw werkervaringen zijn, welke opleidingen je hebt gevolgd en over welke vaardigheden je beschikt. Veel mensen laten echter hun gevolgde cursussen weg uit dit document, terwijl deze leerprogramma’s jouw cv juist kunnen laten uitblinken tijdens de selectieprocedure!

In samenwerking met Laudius laten wij daarom zien hoe jij het beste een cursus op je cv kan vermelden!

Waarom cursussen het cv (vaak) niet halen
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom mensen hun gevolgde cursussen weglaten op het cv. Zo is het mogelijk dat sollicitanten hun cursussen minder belangrijk vinden dan een behaalde studie van het middelbaar- of hoger onderwijs. Ook kan werkervaring als “waardevoller” worden beschouwd. Hierdoor laten mensen soms cursussen weg van hun cv om geen ‘afbreuk’ te willen doen aan hun opleiding- en werkervaringen.

Daarbij komt dat, wanneer al deze ervaringen en vaardigheden eerst worden benoemd, er vaak weinig plek overblijft voor cursussen op het cv. Bij het gebrek aan ruimte op het A4’tje schrappen veel sollicitanten daarom de cursussen van hun cv.

Cursus als aanwinst voor je cv
Zonde om een gedane cursus niet toe te voegen op jouw cv, dit kan jou als sollicitant namelijk verrijken! Een voltooide cursus geeft immers aan dat jij al meer kennis en vaardigheden hebt opgedaan binnen een bepaald werkdomein. Daarnaast kan jouw (toekomstige) werkgever de cursussen zien als een blijk van extra motivatie en interesse in het vakgebied. Hiermee heb je een streepje voor op de andere sollicitanten.

Cursussen op je cv zijn niet alleen waardevol voor starters, maar ook voor mensen die al werken en hogerop willen komen. Een verdiepend leerprogramma kan in dit geval de benodigde kennis en motivatie weergeven die laten zien dat jij toe bent aan de volgende stap in je loopbaan. Ook als je toe bent aan een carrièreswitch, kunnen cursussen ondersteuning bieden om die overstap te maken.

Hoe zet je een cursus op je cv?
Niet alle cursussen zijn echter goed voor op jouw cv. Wanneer je twijfelt over welke cursus wel of niet thuishoort op het A4tje, ga dan deze vier regels na:

  • Relevantie

Sluit de cursus aan op het vakgebied of de vacature? Of laat de cursus persoonlijke groei zien? Zo niet, laat deze cursus dan weg van je cv. Een cursus mandenvlechten is leuk maar zal weinig helpen bij een vacature voor programmeur.

  • Actualiteit

Hoe lang geleden heb jij de cursus gevolgd? Wanneer dit al een tijd geleden is, kan de leerstof verouderd of zelfs achterhaald zijn. Check daarom of er recente ontwikkelingen zijn geweest binnen het onderwerp van de cursus voordat je het op je cv zet.

  • Ruimte

Een veelvoorkomend probleem is ruimtegebrek op je cv. Het liefst beperk je het tot een A4’tje. Maak daarom doelbewuste keuzes welke cursussen er wel en niet op komen te staan. Pak de meest relevante en meest recente cursus bij te veel aanbod.

  • Notatie

Om een cursus waardevol te laten zijn, dient het op de juiste manier op je cv te staan. Gebruik daarom de juiste notering:

[Jaartal]: [Cursusnaam] [(opleidingsinstituut)] [(Diploma: Ja/Nee)]

Dus, zo:  2021: Hovenier (Laudius) (Diploma: Ja)

Doe je dit al? Geweldig!

Zo niet, dan is dit een extra aanvulling die jouw cv nog krachtiger maakt en jij je nog beter onderscheid ten opzichte van de andere sollicitanten.

Op zoek naar meer sollicitatietips of benieuwd welke cursussen goed op jouw cv zouden staan? Neem dan eens een kijkje op onze blog!

Mark van Hegelsom, Laudius
Erik Hofstra, oprichter en eigenaar De Sollicitatie Academie

Leave A Response

* Denotes Required Field