Beter nadenken is beter solliciteren

Solliiciteren denkkracht baan
Beter nadenken is beter solliciteren
4.6 (92%) 5 stems

De grote vraag hier is: Kun je beter solliciteren door eerst eens goed na te denken?

Die vraag stelde ik mijzelf, nadat ik met een goede vriend weer eens een net zo’n goed gesprek had.

Solliciteren is een feest als je weet wat je nodig hebt en hoe je moet denken. Met jou manier van denken maak jij uiteindelijk het verschil. Maar, ben jij eigenlijk nog wel in staat om goed na te denken? Om jezelf de rust te geven, zodat je jouw gedachten eens kunt toetsen. Want, klopt het eigenlijk (nog) wel hoe je over iets als het proces van baanverandering denkt?

Houd jezelf niet voor de gek

Zo kun je vrijwillig of gedwongen van baan veranderen. Het één is een stuk prettiger dan het ander – denk je. Iemand die vrijwillig van baan verandert, lijkt in andermans ogen al gauw gelukkiger. Zo iemand treft het maar. Oh ja? Is dat echt zo? Of denkt diegene gewoon anders dan vele anderen? Ik durf te beweren dat dat zo is en dat jij het ook kunt – als jij bij die anderen wilt horen.

blogzijkant30-8-plaatje1Het blijkt dat mensen die uit zichzelf van baan veranderen, dit op een bepaald moment bedenken. Ze merken iets aan zichzelf en ze gaan daar eens voor zitten, ze luisteren naar zichzelf en denken daar over na. Ze doen dat op een zo realistisch mogelijke manier. Hierdoor houden ze zichzelf niet voor de gek en blijven ze dicht bij zichzelf – zo gezegd.

Lef, keus, conclusie en beslissen

Naast dat ze goed nadenken en daar de tijd voor nemen, tonen ze ook lef. Er is een moment waarop ze een keus maken. Want, vanuit het denken ontstaat vroeg of laat een conclusie en dat is het moment waarop er een keus wordt gemaakt. Er wordt dus niet zomaar wat gedacht, nee, er wordt gewikt en gewogen en ingevoeld en opnieuw nagedacht over de sensaties die men daarbij ervaart.

De keus die vervolgens wordt gemaakt, bespreken ze eerst met hun dierbaren en als die hun steun betuigen, dan nemen ze een beslissing. Daar staan ze volledig achter. Ze ventileren hun beslissing richting hun werkgever en kijken soms nog even welke beweging deze maakt (in de vorm van een leidinggevende natuurlijk). In veel gevallen zetten ze de weg naar een andere werkgever in, die ze zorgvuldig uitzoeken.

Soms gaat het in het geniep, maar dan is daar vaak een goede reden voor.

En zo wordt het spel gespeeld door mensen die verstandig blijven nadenken. Ik noem ze de wijzerikken. Ze kennen zichzelf, ze weten wat ze waard zijn, doordat ze blijven nadenken over hun eigen gedrag en welke impact dat op anderen heeft (reflectie). Zo blijven ze integer communiceren, met wie ze ook praten.

Iedereen kan zo zijn, jij ook, als je dat echt wilt. Als je luistert naar jezelf en de omgeving. Als je blijft nadenken over de consequenties van jouw gedrag en anderen die samen de organisatie vormen of een deel ervan. Wordt er waarde toegevoegd aan de omgeving? Of gaat het alleen maar om geld?

blog2onderaanOp welke manier geef jij betekenis aan jouw werk en jouw privéleven?

Hoe je denkt, bepaalt jouw toekomst. Gedachten geven richting aan je daden. Welke gedachten horen bij daden die jij als waardevol ziet? Hoe zien anderen dit? Maak jij wel eens concessies? Zo ja, ten koste van wat?

Ben jij, net als ik, iemand die graag modellen of stappenplannen toepast op zoveel mogelijk situaties? Ik noem mijn eigen online sollicitatietraining De triple S methode, dat staat voor Strategisch Sollicitatie Systeem. Het is net zo goed een stappenplan, bestaande uit 8 fasen of modulen. Wat ik daar eigenlijk mee doe, is jou anders, beter, laten denken. Kritischer, met meer focus, waardoor je wel door die concurrentie heen kunt boren. Dat is het doel, jouw door die brei van concurrenten heen loodsen en laten slagen in het proces van loopbaanverandering.

Maak nu kennis en download de Van Werk Naar Werk Startersgids hier en start met het feest dat solliciteren kan zijn.

Laat mij weten wat je er van vindt in het commentarenveld hieronder.

Op jouw sollicitatiesucces!
Erik Hofstra
~

2 Comments

 • Andrea Pronk-De Palm

  Reply Reply 4 september 2016

  Dat is vaak precies wat je nodig hebt: input van anderen, een frisse nieuwe kijk om je te inspireren. Solliciteren is net zo goed werk; je kunt er dus maar beter plezier in hebben! Persoonlijk krijg ik veel voldoening van een dialoog met een recruiter – die is vaak heel leerzaam en waardevol.

  • Erik

   Reply Reply 4 september 2016

   Dag Andrea!
   Dank voor jouw bijdrage. Goeie tip om te gaan praten met recruiters, niet allemaal, maar diegene met veel ervaring 😉
   Succes,
   Erik

Leave A Response

* Denotes Required Field